TY - JOUR AU - OWSIAK, Agnieszka PY - 2015 TI - Regulacje organizacyjne i prawne warunkujące funkcjonowanie przedsiębiorstw przemysłu rolno-spożywczego w Polsce JF - Progress in Economic Sciences; Nr 2 (2015): Progress in Economic Sciences DO - 10.14595/PES/02/018 KW - N2 - Przystąpienie Polski do Unii Europejskiej znacząco wpłynęło na funkcjonowanie przedsiębiorstw sektora rolno- spożywczego. Jednolity Rynek Europejski stał się szansą dla polskich rolników, producentów a także sprzedawców oraz stwarzał możliwości pozyskiwania nowych partnerów handlowych, a w związku z tym umożliwiał poszerzenie rynków zbytu. Wejście naszego kraju do strefy wolnego handlu znosiło bariery handlowe,  techniczne lub fizyczne umożliwiając tym samym swobodny przepływ towarów między państwami Wspólnoty. Ponadto członkostwo w Unii Europejskiej znacząco przyspieszyło proces modernizacji oraz restrukturyzacji sektora rolno spożywczego związanego bezpośrednio z zapewnieniem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. W związku z powyższym, w niniejszym artykule podjęto próbę oceny wpływu krajowego oraz unijnego ustawodawstwa na funkcjonowanie polskich podmiotów sektora rolno spożywczego. Przedstawiono podstawowe wymogi prawne oraz organizacyjne obowiązujące w krajowym prawie żywnościowym w okresie przedakcesyjnym oraz zmiany, które zaszły na skutek wstąpienia Polski w struktury Unii Europejskiej.  UR - http://pes.pwsz.pila.pl/index.php/PES/article/view/63